Koronavirus (SARS-CoV-2)

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Skupno

Aktualno

Aktualno

Geodetska uprava RS je objavila preliminarne podatke o slovenskem nepremičninskem trgu za 1. polletje 2020 in poročilo o nepremičninskih nakupih tujcev v letih od 2017 do 2019

Preliminarni podatki o slovenskem nepremičninskem trgu za 1. polletje 2020

V Sloveniji je bilo do 15. julija za prvo polletje letošnjega leta evidentiranih okoli 10.800 sklenjenih kupoprodajnih pogodb za nepremičnine, katerih skupna vrednost je znašala nekaj manj kot 770 milijonov evrov. V primerjavi z drugim polletjem 2019 sta se tako evidentirano število sklenjenih kupoprodajnih poslov kot njihova skupna vrednost zmanjšali za približno 40 odstotkov. V primerjavi s prvim polletjem 2019 je bilo število poslov manjše za 40 odstotkov, njihova vrednost pa za 45 odstotkov.

Letos je pandemija Covid-19 za nekaj časa praktično zaustavila sklepanje poslov na slovenskem nepremičninskem trgu. Zato se je geodetska uprava odločila, da objavi trenutno razpoložljive preliminarne podatke o vplivu epidemije na promet z nepremičninami, čeprav dobršen del sklenjenih nepremičninskih poslov za prvo polletje še ni evidentiran in obdelan za podrobnejše tržne analize. Končni podatki o slovenskem nepremičninskem trgu v letošnjem prvem polletju bodo objavljeni oktobra v rednem polletnem poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu.


Poročilo o nepremičninskih nakupih tujcev za leta 2017 – 2019

Delež tujih nakupov in prodaj stanovanjskih nepremičnin je v Sloveniji v zadnjih letih več ali manj konstanten. Znotraj tega pa se povečuje delež nakupov kupcev z mešanim državljanstvom.

V obdobju od leta 2017 do 2019 so bili kot običajno med prvimi petimi najpogostejšimi tujimi kupci stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji državljani sosednjih držav, z izjemo Madžarske, ter državljani Nemčije in Srbije.

V zadnjih treh letih je bil največji interes tujcev za nakup stanovanjskih nepremičnin v občinah Sežana in Bovec.

Tujci so v zadnjih treh letih v Sloveniji kupili le malo več stanovanjskih nepremičnin kot so jih prodali. Ob upoštevanju pogodbenih strank z mešanim državljanstvom, pa so jih prodali več kot kupili.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava