Koronavirus (SARS-CoV-2)

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Skupno

Aktualno

Aktualno

Nove spletne vsebine na področju državnega prostorskega koordinatnega sistema

Pred kratkim so bile na Portalu Prostor dodane nekatere spletne vsebine, ki pokrivajo področje državnega prostorskega koordinatnega sistema.

Na Geodetski upravi Republike Slovenije smo izvedli poenotenje načina georeferenciranja Shape-datotek v »starem« in »novem« državnem referenčnem koordinatnem sistemu; poenoten je način zapisa projekcijskih datotek (angl. projection file, *.prj), ki sta objavljeni v podzavihku EPSG-kode za Slovenijo. Novi prj-datoteki se že uporabljata pri izdajanju podatkov Geodetske uprave.

Priporočeni prj-datoteki temeljita na definicijah obeh referenčnih koordinatnih sistemov v zbirki geodetskih parametrov EPSG, in sicer s kodama EPSG 3912 (za D48/GK) in EPSG 3794 (za D96/TM). V prvem primeru so dodani še parametri datumske transformacije (TOWGS84), kot so določeni z EPSG 8688. Ti parametri zagotavljajo znotraj GIS-okolij in spletnih storitev (npr. WFS in WMS) enostavno uskladitev podatkov, georeferenciranih v obeh sistemih (D48/GK in D96/TM), in sicer s položajno točnostjo približno 1 m. Za boljšo točnost je seveda potrebna predhodna transformacija vseh podatkovnih slojev v isti sistem z uporabo vsedržavnega modela trikotniške transformacije, uporabite npr. program 3tra. Ta je bil skladno z zgoraj omenjenim poenotenjem oblik prj-datotek tudi ustrezno posodobljen –program 3tra, nova različica 1.2, zdaj tvori prj-datoteke, ki so enake zgoraj objavljenim. Hkrati so bile izvedene še nekatere druge posodobitve programa; pri transformaciji dxf-datotek ta odslej ponuja tudi parametre za ročno transformacijo dxf- ali izvornih dwg-datotek neposredno v CAD-okolju, kar odpravlja težave, ki se pojavljajo pri uporabi blokov, šrafur ipd.

Na portalu je bil objavljen tudi nov brezplačni program ETRS89-SI, namenjen transformacijam koordinat med dosedanjimi realizacijami ETRS89 v Sloveniji: D96 EUREF, D96 SIGNAL, D96-17 in D17. Program omogoča tudi pretvorbe koordinat med štirimi koordinatnimi sistemi: XYZ, λϕh, TM+h in UTM+h. Podpira najpogosteje uporabljane besedilne formate (*.crd, *.csv, *.txt in *.xyz). Program je dodan v zavihek Aplikacije, dostopen pa je tudi prek podzavihka Koordinate ključnih GNSS-točk.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava