Skoči na glavno vsebino

Moje izbrane aplikacije

Javni geodetski podatki (JGP)

Uporaba omrežne storitve preoblikovanja podatkov omrežja SIGNAL

Dostopi do storitev

Uporabnikom za lažje in učinkovitejše spremljanje obvestil o spremembah na naših storitvah priporočamo uporabo RSS vira na povezavi  https://www.e-prostor.gov.si/rss.aplikacije.

Javni dostop

Dostop do podatkov za splošno javnost

Osebni dostop

Dostop do podatkov za posameznike

Dostop z registracijo

Dostop do podatkov za registrirane uporabnike

Metapodatki

Metapodatek imenujemo podatek o podatku. Z metapodatki opišemo vsebino, namen, uporabnost, strukturo, kvaliteto, lastništvo, dostopnost, informacijsko tehnologijo in druge elemente, ki so potrebni za pravilno razumevanje in interpretacijo prostorskih podatkov, omrežnih storitev povezanih s prostorskimi podatki in drugimi opredelitvami (npr. objektni katalogi). O prostorskem metapodatku govorimo takrat, ko le-ta opisuje prostorske podatke.

Na državnem metapodatkovnem sistemu za prostorske podatke se nahaja seznam in opis zbirk prostorskih podatkov in z njimi povezanih omrežnih storitev.  Vzpostavljen je skladno z določbami  Zakona o infrastrukturi za prostorske informacije (ZIPI). Ta zakon opredeljuje metapodatke kot pomemben del infrastrukture za prostorske podatke. Metapodatke praviloma zagotovijo upravljavci zbirk prostorskih podatkov, zato v  sistem vpisujejo vsi upravljavci, ki sodijo v slovensko infrastrukturo za prostorske informacije in morajo izpolnjevati zahteve INSPIRE.

Metapodatkovni opisi sledijo standardom, ki jih določa direktiva INSPIRE (v angleščini) s podzakonskimi predpisi, in so pripravljeni v skladu s slovenskim metapodatkovnim profilom za prostorske podatke. Vsebujejo informacije o opredelitvi in vsebini podatkov ter z njimi povezanih storitev, njihovo razvrstitev v kategorije, časovno sklicevanje, informacije o kakovosti in veljavnosti, o skladnosti in geografskem položaju. Dodane so tudi ključne besede, pogoji za dostop in uporabo ter podatki o odgovorni organizaciji. Preko povezanih omrežnih storitev je možen tudi dostop do podatkov bodisi kot vpogled ali prenos.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv

Če želite na vaš odziv prejeti odgovor odgovorne institucije, lahko zaprosite za odgovor.

Pomagajte nam izboljšati spletišče
Ste našli informacije, ki ste jih iskali?
DA NE