Skoči na glavno vsebino

Moje izbrane aplikacije

Javni geodetski podatki (JGP)

Dostopi do storitev

Uporabnikom za lažje in učinkovitejše spremljanje obvestil o spremembah na naših storitvah priporočamo uporabo RSS vira na povezavi  https://www.e-prostor.gov.si/rss.aplikacije.

Javni dostop

Dostop do podatkov za splošno javnost

Osebni dostop

Dostop do podatkov za posameznike

Dostop z registracijo

Dostop do podatkov za registrirane uporabnike

Pogosta vprašanja

 • Ali lahko sam izberem hišno številko za svojo novo zgrajeno hišo?

  Hišne številke si načeloma ne morete izbrati sami, določi jo referent, a so v nekaterih primerih možne izjeme. Referent mora vedno upoštevati predpise, ob morebitnem prostem intervalu hišnih številk pa lahko določi želeno številko, a le, če je ta še vedno v skladu z namenom lažje orientacije v prostoru.

 • Kje lahko naročim tablico s hišno številko?

  Tablico lahko naročite na najbližji območni geodetski upravi. Geodetska uprava običajno že ob oddaji vloge za določitev hišne številke ponudi tudi naročilo tablice s hišno številko. Stroške za izdelavo krije lastnik oziroma upravnik stavbe. Obračun izdelave hišne tablice se izvede v skladu s cenikom izdelovalca. Cena tablic s hišnimi številkami je po Sloveniji različna. Odvisna je namreč tudi od občinskih predpisov glede barve, oblike in velikosti.

 • Ali lahko hišno številko, ki je na standardni tablici, zamenjamo z neko drugo obliko tablice s hišno številko?

  Stavba, ki ima določeno hišno številko, mora imeti nameščeno tablico, ki je enotna za celo naselje in jo določi občina. Drugačna, posebna oblika tablice je mogoča le, če občinski predpisi to dovoljujejo.

 • Je možno dobiti hišno številko tudi za lopo ali uto?

  Da, hišno številko lahko določimo tudi stavbi, ki je evidentirana v katastru nepremičnin, ni stanovanjska ali poslovna stavba, a v njej vseeno prebivajo ljudje oziroma v njej opravljajo dejavnost. Pri tem prebivanje ljudi ni vezano na začasno ali stalno prijavo.

  Pri vseh zahtevah za določitev hišne številke, vloženih na geodetski upravi od 1.6.2018 dalje, je za pridobitev hišne številke predviden pogoj uporabno dovoljenje (ali dovoljenje za objekt daljšega obstoja, odločba o legalizaciji oziroma odločba o domnevi izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja po ZGO-1).

 • Ali lahko dobim hišno številko za čebelnjak, kjer opravljam poslovno dejavnost?

  Da, hišno številko lahko določimo tudi stavbi, ki je evidentirana v katastru nepremičnin, ni stanovanjska ali poslovna stavba, a v njej vseeno prebivajo ljudje oziroma v njej opravljajo dejavnost. Pod opravljanje dejavnosti šteje poslovna ali druga dejavnost, kot so vinske kleti, zidanice, čebelnjaki ipd.

  Pri vseh zahtevah za določitev hišne številke, vloženih na geodetski upravi od 1.6.2018 dalje, je za pridobitev hišne številke predviden pogoj uporabno dovoljenje (ali dovoljenje za objekt daljšega obstoja, odločba o legalizaciji oziroma odločba o domnevi izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja po ZGO-1).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv

Če želite na vaš odziv prejeti odgovor odgovorne institucije, lahko zaprosite za odgovor.